Haber

Libya’da Daniel Kasırgası Sonrası Sel Felaketi

Libya’da Daniel Kasırgası’nın ardından yaşanan selde binlerce kişi hayatını kaybetti. Felakette halen 10 bin kişinin kayıp olduğu belirtilirken, ülkede çekilen görüntüler krizin boyutunu gözler önüne serdi. Görüntülerde sel sularının gerçek hızla şehir merkezine doğru ilerlediği anlar yer aldı.

DANIEL Kasırgası LİBYA’YI YIKTI

Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’da çok sayıda kişinin hayatına mal olan Daniel Kasırgası, 10 Eylül’de Afrika ülkesi Libya’da felakete neden olmuştu. Kasırganın ardından meydana gelen sel, birçok kenti yerle bir etmişti. Ülkenin doğusunda en büyük hasarı veren selde hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

sel sularının ilk anları görüntülendi

Ülkeden gelen görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Görüntülerde sel sularının dere yatağından akarak hızla kent merkezine geldiği görüldü. Sel sularını gören vatandaşların araçlarıyla kaçmaya çalıştığı anlar ise görüntülere yansıdı.

SADECE DERNE’DE CAN KAYBI 5 BİN 200’E ULAŞTI

Libya’nın doğusunda Temsilciler Meclisi (HoR) tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, ülkenin doğusunu etkileyen sel felaketinde yalnızca Derna’da ölüm sayısının arttığını söyledi. 5.200 kişiye ulaştı. Selde hayatını kaybeden ve kimlikleri tespit edilen 1.300 kişinin cenazelerinin gömüldüğünü belirten Harraz, sel felaketinde bazı ailelerin ortadan kaybolması nedeniyle kimliği belirlenemeyen çok sayıda cenaze bulunduğunu ve bunların tespit edilemediğini ifade etti. şu anda gömülü. Harraz, ölü sayısının 10 bini geçebileceğini belirtti.

“HALA BULUNAMAYAN BİRÇOK CESET VAR”

Derna’daki sel nedeniyle ölenlerin sayısının 10 bini geçebileceğini belirten Harraz, “Hala bulunamayan çok sayıda ceset var ve şu anda Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’dan uzman kurtarma ekipleri çalışıyor. Sel nedeniyle denize sürüklenen cesetleri kurtarmak için çalışıyoruz.” söz konusu.

Kasırga Sebebiyle 5 İlde Su Baskını

Orta Akdeniz’de etkili olan ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vuran “Daniel” fırtınası, Bingazi, Beyda, Marj, Suse ve Derna kentlerinde su baskınlarına neden oldu. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle dün ülke genelinde 3 günlük yas ilan ederken, Libya Cumhurbaşkanlığı Konseyi selden zarar gören bölgeler için kardeş ülkelere ve uluslararası kuruluşlara yardım çağrısında bulundu.

KAYIP KİŞİ SAYISI 10 BİN

Kızılhaç, Libya’daki sel felaketinde kayıp sayısının da 10 bine ulaştığını belirtti. Libya’nın doğu bölgelerine yağışın son 40 yılın en yüksek yağışı olduğu belirtiliyor.

ÜLKE DOĞU VE BATI OLARAK İKİYE AYRILMIŞTIR

Libya’da yönetim, 2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilip öldürülmesinden bu yana doğu ve batı olarak bölünmüş durumda. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ise batıda görev yaparken, ” Başbakan” Ossama Hamad doğuyu yönetiyor.

etimesgut-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu