Haber

Bakan Kirişci: Ormanlar Aynı Anda Tarıma Ve Ekonomiye Katkılarıyla Milli Zenginliğimizdir

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Ülkemizin akciğeri olan ormanlar, tarıma ve ekonomiye katkılarıyla aynı zamanda milli servetimizdir. Biz sadece korumakla kalmıyoruz. ormanlarımızı değil, topraklarımızı yeni fidanlarla buluşturmak için de büyük emek harcıyoruz… Orman ürünleri ihracatı, 2002’de 515 milyon dolar iken, 2021’de 5.7 milyar dolara ulaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

Genel Kurul’da konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bakanlığının bütçesinden bahsetti. Kirişci’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Halkımızın gıda arz güvenliğini hem sağladık hem de ihracatımızı artırdık: BEYAZ Parti hükümetleri döneminde tarım arazilerinin bölünmesini engelledik. Büyük ovaları sit alanı ilan ettik. Tarım sigortası TARSİM’i hayata geçirdik. Toplulaştırma, sulu tarım arazilerinin artırılması, modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi yapısal dönüşümlere ağırlık verdik. Kısıtlı üretim alanlarımıza rağmen akıllı sulama yatırımları, Ar-Ge faaliyetleri ve mekanizasyon kullanımını yaygınlaştırarak verimliliği ve kaliteyi artırdık. Hem halkımızın gıda arz güvenliğini sağladık hem de eser ihracatımızı artırdık.

AHŞAP DIŞI İŞLERİMİZİ ÇEŞİTLENDİRDİK: Dünyadaki trendin aksine orman varlığımızı artırdık. Etkin ağaçlandırma çalışmalarımızla erozyonun taşıdığı toprak miktarını azalttık. Odun dışı ürünlerimizi çeşitlendirdik ve üretimimizi artırdık. Ülkemizi doğa turizminde bir marka haline getirirken, güçlü biyolojik çeşitliliğimizi ve genetik kaynaklarımızı koruyor ve gelecek nesillere aktarıyoruz.

2002’DE 3,8 MİLYAR DOLAR OLAN İHRACATIMIZIN YIL SONUNA KADAR 30 MİLYAR DOLARA ULAŞMASINI BEKLİYORUZ: Tarım sektörü son 19 yılın 15’inde büyüdü. Tarımsal hasılatımız 2002’de 25,1 milyar dolardan yüzde 78,1 artışla 2021’de 44,7 milyar dolara yükseldi. 2002 yılında 3,8 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın bu yıl sonunda 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.

362 BİN 433 ÇİFTÇİYE 1 MİLYAR 318 TL TARIM DESTEK ÖDEMESİ YAPTIK: 2002’de 1,8 milyar TL olan tarımsal güçlendirme bütçemizi 2022’de 39,7 milyar TL’ye çıkardık. Son 20 yılda çiftçimize cari maliyetle 500 milyar TL’ye yakın tarımsal destek sağladık. Daha bugün 362 bin 433 çiftçimize 1 milyar 318 bin TL tarımsal destekleme ödemesi yaptık.

ORMANLAR DÖNEMİNDE TARIM VE EKONOMİYE KATKILARI İLE ULUSAL SERVETİMİZDİR: Ülkemizin akciğeri olan ormanlar, tarıma ve ekonomiye katkılarıyla aynı zamanda milli zenginliğimizdir. Ormanlarımızı korumakla kalmıyor, topraklarımızı yeni fidanlarla buluşturmak için de var gücümüzle çalışıyoruz. Son 20 yılda 5,7 milyon hektar alana 5,9 milyar fidan diktik. Aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerine karşı karbon yutağı olan ormanlarımızı 2002’de 20,8 milyon hektar iken 2021’de 23,1 milyon hektara çıkardık. Sıralamada Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sıradayız. en fazla ağaçlandırmaya sahip ülkelerden biridir. 2002 yılında 515 milyon dolar olan orman ürünleri ihracatı, 2021 yılında 5,7 milyar dolara ulaştı.

TARIM SEKTÖRÜNDE GENÇLERİMİZİN VE KADINLARIMIZIN İSTİHDAMINA ÖNCELİK VERMEK…: Tarım ve ormancılık Türkiye’de bu yüzyılın vazgeçilmezi olacaktır. Bu bağlamda biz de bakanlık olarak özellikle artan nüfusumuz, gelişen refahımız, artan ihracatımız, gençlerimizin ve kadınlarımızın tarımda istihdamını ön planda tutan bir anlayışla biyoçeşitliliğimizi koruyarak tarımdaki vizyonumuzu ortaya koyuyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu